For at styrke den cirkulære økonomi for tekstilaffald, skal der sikres en høj kvalitet af det affald, der samles ind. I Herning Kommune har de mange erfaringer med indsamling og håndtering af tekstilaffald. Deres allerstørste udfordring omkring tekstilaffald er fugt, som de prøver at finde løsninger på i tre tests.
For at styrke den cirkulære økonomi for tekstilaffald, skal der sikres en høj kvalitet af det affald, der samles ind. I Herning Kommune har de mange erfaringer med indsamling og håndtering af tekstilaffald, hvilket har vist, at den allerstørste udfordring omkring tekstilaffald er fugt. Fugtigt tekstilaffald er et stort problem, da det ikke kan genanvendes og derfor må sendes til forbrænding.
I SorTex projektet laver Herning Kommune tre forskellige indsamlingstests og en affaldsanalyse - bl.a. med særligt fokus på at undgå fugt.
De tre indsamlingstests vil løbe over et år med start inden sommerferien 2025, derved bliver metoderne gennemtestet i de fire sæsoner.
På Herning Kommunes genbrugspladser har de opstillet 660 liters beholdere under halvtag for at tage det værste nedbør og dermed undgå fugt. Her kan borgerne nemt og bekvemt komme af med store gennemsigtige poser med tekstilaffald.
Ved at indsamle tekstilaffaldet i 660 liters beholdere kan kommunens pladsmedarbejdere nemt fjerne eventuelle fejlsorteringer.
Ved de 25 største etageejendomme i Herning Kommune opstilles beholderskjul i forbindelse med ejendommens storskraldsrum. I beholderskjulet køres en 660 liters beholder ind, som afhentes og ombyttes af kommunens storskraldsbil efter behov.
I samarbejde med en producent af beholderskjul arbejdes der på at forbedre en løsning, som sikrer at regn afledes fra 660 liters beholderen inde i skjulet. Dermed er håbet, at fugt minimeres.
Tredje indsamlingstest er en henteordning hjemme på borgernes private adresse i forbindelse med storskraldsafhentning. I Herning Kommune kan borgerne 4 gange årligt bestille storskraldsbilen til at hente op til 10 genstande, der skal på genbrugspladsen – og nu sættes der fokus på, at der også kan hentes tekstilaffald.
Storskraldsbilen kører i en 14. dages rute og giver dermed borgerne rig mulighed for at få afhentet de effekter, de ikke længere bruger.
Fælles for Herning Kommunes tre indsamlingstests er, at de selv står for håndtering og tømning. Det giver en god fleksibilitet, hvor de kan undgå tømning i slemt regnvejr, og for henteordningen ved borgerne har de mulighed for at afslå at medtage deres tekstilaffald, hvis det ikke er stillet til afhentning efter kommunens anvisninger - eksempelvis skal det være tørt og i en lukket pose/sæk.
På alle tre indsamlingstests vil Herning Kommune lave stikprøver i projektperioden i samarbejde med projektpartner, NewRetex. Dels så de sikrer, at alle tre indsamlingsmetoder lever op til deres forventninger om at nedbringe mængden af fugtigt tekstilaffald. Dels for at følge de tre indsamlingstests tæt, så de kan ændre i praksis, hvis det skulle blive nødvendigt.
Med den igangværende proces om forslag til ændringer i affaldsrammedirektivet vedrørende tekstiler, har Herning Kommune været opmærksomme på at finde indsamlingsmetoder, der kan håndtere både genbrugstekstiler og affaldstekstiler såfremt det kræves, at disse indsamles enstrenget.
Efter testperioden vil der blive udført en affaldsanalyse på husholdningsaffaldet, som kan sammenholdes med en tidligere affaldsanalyse udført i 2022. I analysen fra 2022 fandt man en stor mængde tekstiler* i restaffald, og med en ny analyse, håber vi at kunne vise at vi har fået fjernet tekstiler fra restaffald og de andre fraktioner, og at det dermed er afleveret på korrekt vis, via en af de tre nævnte ordninger eller til genbrug.
*I affaldsanalysen bruges termen tekstiler, da der ikke blev skelnet mellem affald eller genbrug.