Hvis vi skal skabe de allerbedste forudsætninger for genanvendelse af tekstilaffald, starter det hele hos borgerne. For at kunne genbruge og genanvende mest muligt tekstilaffald, er det vigtigt, at alle borgere får en forståelse for, at deres tekstilaffald kan blive en ressource fremfor affald, hvis det sorteres rigtigt, og hvordan det gøres i praksis. Det kræver tydelig og målrettet kommunikation.
Svenljunga Kommune i Sverige har netop igangsat en ny test under SorTex-projektet, hvor de undersøger potentialet for at indsamle tekstilaffald direkte i vaskerum i etagebyggeri.
Testen løber fra maj 2025 til maj 2026 og foregår i samarbejde med det kommunale boligselskab Svenbo.
I alt deltager 90 husstande fordelt på tre vaskerum, hvor der er opstillet 190-liters containere til tekstilaffald. Her kan beboerne aflevere de tekstiler, de ikke længere ønsker at beholde.
Containerne er ikke aflåste, og derfor spiller klar kommunikation en central rolle i forsøget. Det er vigtigt, at borgerne ved præcis, hvad de må aflevere, så indsamlingskvaliteten bliver høj og mængden af fejlsorteret affald minimeres.
Målet er, at så meget som muligt af det indsamlede tekstil enten kan genbruges eller videresælges, fremfor at blive til affald.
Containerne bliver tømt hver anden til fjerde uge og fragtes først til et lokalt indsamlingssted i Borås. Herfra sendes tekstilfraktionen videre til Wargön Innovation, hvor materialet analyseres og vurderes som led i SorTex-projektets mål om at forbedre sortering og genanvendelse.
Denne test viser, hvordan lokale løsninger og hverdagsnære miljøer – som vaskerummet – kan blive en aktiv del af den cirkulære omstilling. Erfaringerne fra Svenljunga skal bidrage til at udvikle fremtidens effektive og brugervenlige indsamlingssystemer for tekstilaffald i både by- og landområder.